بسم ا… الرحمن الرحیم
امتحانات الهی مختص انسانها نیست، فرشتگان الهی نیز با توجه به درجه و مرتبهای که در آسمانها دارند، مورد آزمون واقع میشوند. فرشتگان از ارتکاب به گناه در امان هستند و همانند ما مرتکب گناه نمیشوند اما آنان نیز از این که در آزمونهای الهی بلغزند و اشتباه کنند در هراسند. رتبهبندی ملائکه و فرشتگان الهی در طبقات آسمان معلوم میشود و صرف نظر از چند فرشتهی مقربی که در خدمت مولا امیرالمومنین علی (ع) هستند، نهایت درجه و مقامی که شامل حال فرشتگان میشود طبقهی ششم آسمان است.
همان گونه که فرشتگان با ارتقا درجه، آزمونهای سختتری پیش رو دارند، انسانها نیز بدین گونهاند. هر بار انسانی با خود کنترلی و مهار نفس قدمی در جهت رشد و تعالی خود بر میدارد، مورد توجه خدا واقع میشود و مرتبه و درجهای بالاتر دریافت میکند. در عالم معنا هرگاه انسانی در ردیف بندگان و سالک الی ا… قرار میگیرد، امتحان و آزمونی در همان سطح دریافت میکند.
نکتهی مهم و قابل توجه این است که بسیاری از انسانها که پس از رسیدن به مرتبهای دچار ضعف و گاهاً سقوط میشوند از آسایش خاطر و غروری که به واسطه آن ایجاد میشود، آسیب میبینند. البته غروری که از آن صحبت شد، غرور به معنی کبر و خود برتربینی نیست بلکه غروری است که تصور میکنیم مرحلهای از آزمون برای ما به پایان رسیده است و ما می توانیم از آن عبور کنیم اما به این موضوع فکر نکردیم که پس از عبور از این مرحله باید قوی تر باشیم؛ چرا که مرحلهای مهم و دشوارتر پیش رو خواهیم داشت. دقیقاً همین شکاف که از آسایش خاطر و غرور حاصل میشود، دریچهی نفوذ شیطان و یا آغازگر هجوم نفس میشود تا انسان اغوا شود و شیطان به هدف خود دست یابد.
شیطان همواره در صدد اثبات این قضیه است که مخلوقی به نام انسان که خداوند او را اشرف مخلوقات نامید و دستور سجده ملائکه را به او داد، ضعیف است و مستحق لقب خلیفه الهی نیست.
پس همواره باید تلاش کرد و از سفر به درون غافل نشد تا قدرت تشخیص پیدا کرد؛ قدرتی که کمک میکند آزمون های الهی را از دامهای شیطان تشخیص دهیم. رسیدگی و بررسی مکرر است که زندگی مادی و معنوی ما را به سمت بهترین مسیرها با کمترین اشتباهها هدایت میکند؛ چرا که بررسیها به انسان آگاهی میدهد و قدرت تشخیص انسانها را تقویت میکند.
همیشه گفتیم خداوند به معنای واقعی کلمه، رحمان و رحیم است و از گناهان و اشتباهات ما تا جایی که حق الناس نباشد، میگذرد و میبخشد و استغفارهای ما را پاسخ میدهد.
از جمله حق الناسها، سخن چینی و بدتر از آن، تغییر سخن به شکل منفی و انتقال آن به دیگریست. اما میشود که در مواجهه با چنین افراد سخن چین، از آنها خواست تا در حضور خود شخص و بیان همان صحبت ها نزدِ او صبر کنند. بدین گونه اگر صحبت فرد سخن چین صحت داشته باشد، شخص اجازه مییابد از خود دفاع کند و یا فرصت عذرخواهی یابد. اگر هم صحبت فرد سخن چین صحت نداشته باشد، دیگر به خود اجازه نمی دهد که به راحتی دیگران را قضاوت کند و بار حق الناس برای خود و ما را به عنوان شنونده ایجاد کند.
بسیار گفتیم که در یوم قیامت همهی اعضا و جوارح علیه انسان شهادت میدهند و وای بر زمانی که ما به جرمِ شریک شدن در گناه دیگری به مجازات برسیم. از خداوند خواستاریم تا همواره مددرسان ما باشد تا از افتادن در دام شیطان در امان باشیم که اوست یاری دهنده مهربان. والسلام…
دیدگاهتان را بنویسید